Recept na domácí rohlíky

Recept na domácí rohlíky

Nedávno jsme vyjeli na návštěvu ke kamarádům, kteří mají malého Matýska. Při večerním klábosení, kdy jsme rozebírali všechno možné jsem mamince Janě předal recept na zdravé rohlíky, který jsem dostal od své babičky. Následující den jsme se probudili do jednoho obyčejného zimního rána, kdy se kuchyní nesla vůně čerstvě uvařeného čaje a dřevo v krbu příjemně praskalo. Malý Matýsek seděl u stolu a pohledem hypnotizoval prázdný košík na pečivo. „Mami, kdy už budou ty rohlíky?“ zeptal se a zoufale si povzdychl.

Jana, jeho maminka, se usmála a rukama zpracovávala těsto, které bylo právě na vrcholu kynutí. „Chvíli vydrž, Matýsku, dneska nebudou jen tak obyčejné rohlíky. Budou domácí a zdravé, protože tady máme strejdu Anděla. Uvidíš, že to budou ty nejlepší rohlíky, jaké jsi kdy měl!“ odpověděla.

Matýsek nedůvěřivě zvedl obočí. „Zdravé? To znamená, že nebudou dobré?“ zeptal se s podezřením, protože slovo „zdravé“ pro něj většinou znamenalo něco, co nechutnalo jako čokoláda nebo pizza.

Jana si povzdychla, ale v duchu se smála. Už teď věděla, že až ochutná první kousek, změní názor. S láskou tvarovala z vykynutého těsta malé trojúhelníky, které obratně smotala do elegantních rohlíků. „Neboj, uvidíš. Do těchhle rohlíků jsem přidala nejen semínka, ale i kapku kouzla.“

„Kouzla?“ zopakoval Matýsek a jeho oči se zvědavě rozsvítily. To už bylo něco jiného! Kouzla ho zajímala.

„Ano,“ přikývla Jana tajemně. „Budou to kouzelné rohlíčky, které z tebe dokáží udělat pořádně silného chlapáka“. Víš, všechno, co připravíš doma, s láskou a vlastníma rukama, má zvláštní moc. Chutná to úplně jinak, než cokoliv z obchodu.“

Matýsek se naklonil blíž ke stolu, aby lépe viděl, jak maminka potírá rohlíky vajíčkem a sype je mákem a sezamovými semínky. „A co je na nich to nejkouzelnější?“ zeptal se.

„To, že ti dodají obrovskou sílu,“ odpověděla Jana. „A navíc jsou zdravé, takže kdyby tě náhodou přepadla zas nějaká rýma, dokážeš hravě porazit všechny bacily.“

Za chvíli už troubou voněly pečené rohlíky. Matýsek seděl u stolu a netrpělivě podupával nohama. Když Jana vytáhla plech, nemohl uvěřit, jak krásně vypadají. Byly zlatavé, nadýchané a posypané voňavými semínky.

„Tak co, ochutnáš?“ zeptala se Jana s úsměvem a podala mu malý rožek ještě teplého rohlíku.

Matýsek chvíli žvýkal, a pak se mu na tváři objevil široký úsměv. „Tohle je nejlepší rohlík na světě!“ vykřikl.

Od toho dne se domácí rohlíky staly součástí jejich víkendových rán. A Matýsek se vždy těšil, až bude moci pomáhat s válením těsta a posypem semínky. Protože už věděl, že každé kousnutí chutná o to lépe, když ho uděláte sami – a hlavně s láskou.

Recept na kouzelné domácí rohlíky

Ingredience:

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky (nebo špaldové mouky)
  • 200 g hladké pšeničné mouky (pro jemnější strukturu, lze použít i bezlepkovou směs)
  • 10 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
  • 300 ml vlažného mléka (může být rostlinné, např. mandlové nebo ovesné)
  • 50 ml olivového oleje (nebo rozpuštěného másla)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička třtinového cukru (pro aktivaci droždí)
  • 1 vejce (na potření, volitelné)
  • Semínka na posyp (např. lněná, sezamová, mák nebo slunečnicová)

Postup

  • Příprava kvásku:
  • Pokud používáte čerstvé droždí, rozpusťte ho ve 100 ml vlažného mléka s cukrem a trochou mouky. Nechte 10–15 minut odpočinout, dokud se nevytvoří pěna. U sušeného droždí tento krok vynechte a smíchejte ho přímo s moukou.
Domácí rohlíky příprava kvásku
Příprava kvásku na rohlíky
  • Zpracování těsta:
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a případně sušené droždí. Přilijte kvásek (nebo mléko s droždím) a olej. Postupně přilévejte zbytek vlažného mléka, aby vzniklo měkké a pružné těsto.
  • Těsto hněťte ručně nebo pomocí robota 8–10 minut. Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky, ale nepřehánějte to, aby rohlíky nebyly tuhé.
Domácí rohlíky
Příprava těsta na rohlíky.
  • Kynutí:
  • Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
domácí rohlíky
Kynutí těsta na rohlíky
  • Tvarování rohlíků:
  • Těsto rozdělte na 8–12 stejných dílků (dle požadované velikosti). Každý dílek vyválejte na tenký trojúhelník a smotejte od širšího konce ke špičce do tvaru rohlíku.
  • Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je kynout dalších 20–30 minut.
domácí rohlíky
Tvarování rohlíků
  • Pečení:
  • Troubu předehřejte na 200 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypte semínky.
  • Pečte 12–15 minut dozlatova. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.
domácí rohlíky
Pečení rohlíků